جمعه 10 فروردین 1403        پایگاه خبری تحلیلی نوداد گیل

«ابوالقاسم نزهت‌سرشت» در سال 1301 در شهر رشت به دنیا آمد و تحصیلات مقدماتی خود را در رشت به پایان رساند. پس از ورود به تماشاخانه گیلان به عنوان پیش‌پرده خوان که یکی از ارکان هنرمندی بود، شروع به ترانه‌سرایی نمود و در سال 1348 به عنوان دکورساز به صدا و سیمای تهران و سپس صدا و سیمای گیلان روی آورد و بعد از مدتی مجددا ترانه‌سرایی را ادامه داد. حدود 100 ترانه بومی  محلی از او به یادگار مانده است.

نزهت‌سرشت مانند همه هنرمندان در کودکی قریحه شعری داشت. در کلاس دوم دبستان شعر بچه‌گانه‌ای سرود، ‌اما به جای تشویق، تنبیه شد. در سال 1322 در تئاتر «گیلان» رشت دکورسازی نیز می‌کرد. پس از استخدام در صدا و سیمای گیلان، مجددا به فعالیت هنری گرایش پیدا کرد و چندین ترانه محلی فولکلور ساخت و اجرا نمود.

شعر نزهت‌سرشت ساده، بی پیرایه و آینه زندگی اوست. اشعار استاد در مجموعه «فراق یار» تماما بر گرفته از زندگی شخصی‌اش می‌باشد.

استاد نزهت‌سرشت سرانجام در 13 بهمن سال 93 در سن 92 سالگی دار فانی را وداع گفت. پیکرش در قطعه هنرمندان به خاک سپرده شد.

حسين عباس‌نژاد، رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان گيلان گفت‌:از ضبط تاريخ شفاهي استاد ابوالقاسم نزهت‌سرشت خبر داد و اظهار کرد: در راستاي اجراي يكي از وظايف ذاتي سازمان در حوزه اسناد كه ثبت و ضبط تاريخ شفاهي بزرگان و افراد مطلع درخصوص تاريخ گیلان مي‌باشد، این افتخار به دست آمد که حدود 20 ساعت مصاحبه با استاد نزهت‌سرشت، همچنین ترانه‌سرایی ایشان به زبان گیلکی همراه با شعرخوانی ترانه‌ها و تصنیف‌های ماندگار گیلانی ثبت و ضبط شود.

وي با بیان اینکه استاد ابوالقاسم نزهت‌سرشت 92 ساله شاعر، هنرمند، بازيگر تئاتر و عضو پيشگام گروه كنسرت تماشاخانه رشت بود، افزود: استاد از خوانندگان اصيل و قديمي گيلان و از قدیمیان و استادکاران حرفه نجاری در گیلان بود لذا استاد از منابع ارزشمند تاريخ گيلان محسوب می‌شد که تصنیف‌های بومی و گیلکی با نفس ایشان جان می‌گرفت.

این مقام مسئول تصريح كرد: از نكات حائز اهميت استاد نزهت‌سرشت توانايي بسيار بالاي ايشان در يادآوري خاطرات قديمي از جمله حوادث شهریور سال 1320 با ذكر تاريخ سال و نام كامل افراد بود؛ همچنين اطلاعات ايشان درخصوص نهضت جنگلی، ميرزاكوچک‌خان و ياران جنگل درخور توجه مي‌باشد. سازه‌های چوبی خانه سیده خانم، خواهر میرزا کوچک‌خان هنر دست استاد نزهت‌سرشت است.

عباس‌نژاد از راه‌اندازی تالار مطالعه الکترونیک در سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان خبر داد و خاطرنشان کرد: زیرساخت‌های این تالار با ظرفیت 90 سیستم به مرحله اجرا رسیده است. پژوهشگران با حضور در این تالار می‌توانند به کلیه نسخ خطی گیلان همچنین تاریخ شفاهی مفاخر استان دسترسی داشته باشند.

نقش استاد نزهت‌سرشت در احیای فرهنگ گیلان

علی پورحسن، شاعر، نویسنده و هنرمند گیلانی  گفت‌، استاد نزهت‌سرشت را یکی از شعرای بنام فولکلور گیلان دانست و گفت: استاد سواد مکتوب و مدرک دانشگاهی نداشت لذا شعر می‌سرود و نزدیکانش ثبت می‌کردند، اما استاد ذاتا شاعر و هنرمند بود.

وی با اشاره به سابقه هنری استاد نزهت‌سرشت در دکورسازی صدا و سیما، خاطرنشان کرد: استاد برای اشعار و ترانه‌های گیلکی ملودی می‌ساخت و گذشته سرزمین‌مان را به امروز پیوند می‌زد.

مشاور استاندار گیلان نقش استاد نزهت‌سرشت را در احیای فرهنگ گیلان تاثیرگذار دانست و ادامه داد: امثال استاد نزهت در زمان حیات شناخته شده نیستند. وقتی که استاد رفت بسیار تلاش کردیم تا هنرمند بودن ایشان را ثابت کنیم لذا توجه به سرمایه‌های معنوی استان اعم از اساتید هنر و شعر و موسیقی برای حفظ این تاریخ ارزشمند ضرورت دارد.

 یادواره هنرمند فقید استاد «ابوالقاسم نزهت‌سرشت»  ساعت 10 صبح فردا، 11 بهمن در مجتمع فرهنگی و هنری خاتم‌الانبیاء(ص) رشت با حضور هنرمندان و شعرا در کنار خانواده ایشان برگزار می‌شود.