شنبه 1 اردیبهشت 1403

به گزارش گروه دریافت خبر پایگاه خبری تحلیلی نوداد گیل:نکاتی را که وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به  ریس جمهور آمریکا مورد تأکید قرار داده به شرح زیر است:

 

1- جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه به دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نخواهد بود؛ لذا این ادعا که در توافق اخیر وین راه‌های مختلف دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای بسته شده، در واقع تحصیل حاصل است و صرفا به منظور راضی کردن منتقدین داخلی و صهیونیست‌ها بیان می‌شود.

 

2- تحولات چندین سال گذشته نشان داده است که آن‌چه موجب ناامنی و گسترش افراط و تروریسم در منطقه ما شده است، سیاست‌ها و اقدامات نسنجیده دولت‌های ایالات متحده و برخی از متحدین‌شان در منطقه به ویژه رژیم صهیونیستی بوده که جز تخریب و جنگ و افراط برای مردم این منطقه و جهان حاصلی نداشته است. مقامات کنونی آمریکایی بارها خود به این واقعیات اذعان کرده اند ولی کماکان تلاش می‌کنند با فرافکنی از واقعیات تاریخی فرار کنند.

 

3- صلح، امنیت و ثبات در محیط پیرامونی همواره مهمترین اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده است که برشناخت صحیح از واقعیات این منطقه بنا شده و به عکس فراز و نشیب ها، دوگانگی‌ها و تناقضات خطرناک سیاست‌های برخی کشورهای مؤثر، از انسجام و استمرار برخوردار بوده و همواره بر صلح و دوستی با همه همسایگان، حمایت از خواست مردم و مقابله با تهدیدات مشترک از جمله تجاوز خارجی، افراط، تروریسم و فرقه‌گرایی بنا شده است. جمهوی اسلامی ایران حمایت از دوستان و متحدین منطقه‌ای خود در برابر این تهدیدات مشترک را ادامه خواهد داد و بارها اعلام آمادگی کرده است که با سایر همسایگان نیز بر پایه احترام متقابل در برابر این چالش های مشترک و در جهت ثبات منطقه و جهان همکاری کند.

 

4-ایران با خودباوری و عقلانیت در مذاکرات اخیر هسته‌ای نشان داد که حتی بحران‌های ساختگی را نیز می‌توان از طریق تعامل و گفت‌وگو و بر مبنای احترام متقابل حل و فصل نمود؛ لذا مبانی و پایه‌های لرزان پروژه خطرناک و بی‌اعتبار ایران‌هراسی فرو ریخته و تلاش برای دمیدن روح تازه به آن در جهان و منطقه خریداری نخواهد یافت و تنها می‌تواند سودهای هنگفت برای فروشندگان تسلیحات مرگبار به بار آورد و منابع محدود منطقه و جهان را بجای مبارزه با فقر و جهل و بی عدالتی، برای خریدهای بی‌رویه تسلیحات نمایشی هدر دهد. حفظ گفتمان گذشته و تلاش برای راضی نگاه داشتن و خوشامد جنگ طلبان جز بارکردن هزینه بر مردم آمریکا، منطقه و جهان حاصلی نخواهد داشت.

 

5- برای چندمین بار به مقامات ایالات متحده متذکر می‌شویم که جهان متمدن قریب به یک قرن است که گزینه استفاده از زور و تهدید به آن به عنوان ابزار سیاست خارجی را کنار گذاشته و آن را نه تنها غیرانسانی و غیرقانونی بلکه ناکارآمد می‌داند. تهدید به توسل به زور نقض مسلم قواعد آمره حقوق بین الملل است و مسئولیت بین‌المللی به دنبال دارد، و به علاوه فایده‌ای جز هدر رفتن منابع و حیثیت ایالات متحده به دنبال نداشته و نخواهد داشت. مردم آمریکا و جهان حق دارند سوال کنند که جنگ‌های ایالات متحده در 50 سال گذشته چه منفعتی جز تحمیل هزینه‌های فراوان مالی و جانی و حیثیتی برای مردم آمریکا و ناامنی و بی‌ثباتی برای مردم جهان به دنبال داشته است. وقت آن است که این عادت خطرناک و مضر دیرین که مربوط به قرون ماضی است کنار گذاشته شود.

 

6- خاطره حمایت ایالات متحده از کودتا، جنگ تحمیلی، استفاده صدام از سلاح شیمیایی، توهین‌های مقامات آمریکایی به ملت ایران، اتهامات بی‌اساس و تحریم‌های کور و غیرانسانی علیه این مردم و تداوم گفتمان بی‌خاصیت تهدید در حافظه تاریخی مردم ایران زنده است وگرنه این مردم با ملت آمریکا مشکلی ندارند. خوبست مقامات آمریکایی بجای تکرار برخی عبارات کلیشه ای به این واقعیت بیندیشند که انزجار از سیاست های غلط دولت های ایالات متحده منحصر به مردم ایران نیست و ایالات متحده نیازمند اصلاح سیاست هایی همچون حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین است که تنها آخرین نمونه این وحشی گری ها، سوزاندن یک کودک خردسال فلسطینی بود. اعلام انزجار مردم ایران و جهان اسلام از این سیاست‌ها طبیعی است و منحصر به مردم این منطقه نیز نیست و نباید دستاویزی برای اتهامات بی‌اساسی همچون یهودی‌ستیزی و یا ضدیت با مردم آمریکا قرار گیرد. اگر دولت آمریکا خواهان تغییر دیدگاه و شعارهای مردم ایران و جهان است، بهتر است به تغییر سیاست‌ها و رویکردهای خود فکر کند.

 

7- دولت‌های قبلی آمریکا فرصت‌های مهمی را با باورهای غلط و آرزوهای خیالی به هدر داده‌اند و خوبست از این فرصت تاریخی برای به دست آوردن اعتماد ارزشمند مردم ایران که به دلیل دهه ها سیاست غلط و خصمانه ایالات متحده کاملا تخریب شده است استفاده نمایند. مردم ایران با حضور حماسی خود در انتخابات اخیر نشان دادند که تلاش برای ایجاد دو دستگی میان مردم و شکاف افکنی میان مردم و حاکمیت شکست خورده است. مردم ایران یک پارچه، هوشیار، مقاوم و بزرگ منش اند و در برابر تهدید، تحمیل و تحریم دلاورانه می ایستند و در برابر احترام و تکریم بزرگوارانه پاسخ می دهند. ده ها سال سیاست غلط در برابر مردم ایران آزموده شده و هیچ دستاوردی برای ایالات متحده نداشته است و اکنون فرصتی استثنایی برای اصلاح گذشته و آزمودن راه جدیدی است که تنها ظرف دو سال و علیرغم همه فراز و نشیب ها و حتی برخی کجروی ها دستاوردی بزرگ برای همه صلح طلبان به بار آورده است.

**********************************************************************************************

اوباما در حمایت از توافق هسته‌ای:  این چنین گفته بود

رییس جمهور آمریکا با اعلام اینکه توافق هسته‌ای ایران با کشورهای گروه 1+5 براساس سنت مستحکم دیپلماسی به دست آمده است، افزود: این توافق تمام اختلافات ما با ایران را حل نخواهد کرد اما مسیرهای دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را می‌بندد و یک توافق خوب است.

باراک اوباما که برای سخنرانی در مورد توافق هسته‌ای ایران با 1+5 به دانشگاه امریکن در نیویورک رفته است، اظهار کرد: توافقی که با جمهوری اسلامی ایران حاصل شد براساس سنت دیپلماسی بسیار قوی بوده است و ما در این توافق توانسته‌ایم ساز و کار جامع راستی‌آزمایی را لحاظ کنیم.

او ادامه داد: این توافق تضمین نمی کند که همه مشکلات ما با ایران حل شود اما یکی از بزرگترین اختلافات ما با ایران، یعنی دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را از بین خواهد برد بنابراین توافق خوبی است.

اوباما افزود: ممکن است تا هنگامی که این توافق در ماه سپتامبر برای تصویب در کنگره به رای گذاشته شود، تبلیغات منفی زیادی بشنوید که با هزینه‌های گزاف انجام می‌شود. کسانی که امروز مخالف توافق هسته‌ای با ایران هستند همان کسانی هستند که موافق آغاز جنگ در عراق بودند و ما باید ذهنیتی را که باعث شروع جنگ علیه عراق شد، خاتمه دهیم.

رییس جمهور آمریکا در ادامه اظهار کرد: سوال اساسی این است که ما چگونه باید از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری کنیم. سیاستی که من در طول دوره ریاست جمهوری خودم در پیش گرفته‌ام آن بوده است که همه گزینه‌ها را بر روی میز حفظ کنیم تا بتوانیم ایران را به پای میز مذاکره بکشانیم.

او ادامه داد:‌ تحریم‌های یک جانبه آمریکا علیه ایران به مدت بیش از 30 است که به قوت خود باقی بوده است اما آنچه رویکرد جدید ما را موثرتر کرد همکاری جامعه جهانی و کشورهایی مثل چین، هند، ژاپن و کره جنوبی بود که قبول کردند تا خرید نفت از ایران را کاهش دهند.

اوباما در ادامه گفت: همچنین ما توانستیم که با استفاده از قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل به صورت چندجانبه با جامعه جهانی همکاری کنیم. البته این کشورها با قطع همکاری با ایران دچار ضررهای زیادی شدند و ما توانستیم آنان را قانع کنیم که بدون تحریم‌ها علیه ایران ممکن است به جنگ روی آوریم و این فشار را بر روی ایران افزاش دادیم.

رییس جمهور آمریکا در ادامه سخنرانی خود در حمایت از توافق هسته‌ای در دانشگاه امریکن نیویورک تاکید کرد که پس از دستیابی ایران و کشورهای گروه 1+5 به توافق کوتاه مدت ژنو نیز برخی از منتقدان معتقد بودند که ایران همه تعهدات خود را نادیده خواهد گرفت و این توافق صرفا به سود ایران است اما ما دیدیم که منتقدان اشتباه کردند و برای اولین بار پس از 10 سال توانستیم برنامه هسته‌ای ایران را بسیار محدود و در برخی از بخش‌ها متوقف کنیم.

اوباما مدعی شد:‌ بازرسی‌های روزانه از تاسیسات هسته‌ای اعلام شده ایران انجام خواهد شد و بازرسان بین‌المللی این توانایی را خواهند داشت که حتی در صورت مخالفت ایران از مکان‌های مشکوک بازدید کنند.

او افزود: تمام کشورهای دنیا به استثناء اسرائیل از توافق حمایت کردند. توجه داشته باشید که مواد هسته‌ای چیزی نیست که بتوانید آن را در کمد خانه‌تان مخفی کنید. اگر ایران توافق را دور بزند ما آن را اعلام خواهیم کرد. از هم اکنون تا 15 یا 20 سال دیگر اگر ایران تلاش کند یک بمب هسته‌ای بسازد در آن صورت ما برای واکنش در موقعیت بهتری خواهیم بود تا جلوی آن را بگیریم. هم اکنون آوردن توجیه علیه لغو تحریم‌ها مثل آوردن توجیه علیه راه‌حل دیپلماتیک است.

اوباما ادامه داد: تحلیل گران ما معتقدند که بیشترین میزان پولی که در دسترس ایران قرار خواهد گرفت خرج ترمیم اقتصاد این کشور شود. جمهوری اسلامی ایران هم اکنون با وعده کاهش تحریم‌ها انتظار مردم را بالا برده است.

 

اوباما باز هم ادعاهای تکراری دولتمردان آمریکایی را تکرار کرد و مدعی شد: ما می‌دانیم که دولت ایران از تروریست و سازمان‌های تروریستی حمایت می‌کند و بخشی از پول به دست آمده به این گروه‌ها تزریق خواهد شد. ایران همواره از تروریسم حمایت کرده است و این عمل را حتی طی سال‌های جنگ با عراق نیز انجام داده است.

 

اوباما اظهار کرد:‌ بنا بر توافق هسته‌ای 56 میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران آزاد خواهد شد اما تحریم‌های مربوط به نقض حقوق بشر در ایران و حمایت از تروریسم باقی خواهد ماند. هم اکنون بودجه دفاعی ایران تقریبا یک هشتم بودجه کشورهای متحد آمریکا در منطقه خلیج (فارس) است. توانایی دفاعی ایران هرگز با توانایی‌های دفاعی اسرائیل قابل مقایسه نیست و آمریکا به امنیت اسرائیل پایبند خواهد بود.

 

رییس جمهور آمریکا در ادامه عنوان کرد:‌ افرادی می گویند که ما باید یک توافق بهتر را به دست بیاوریم. آن‌ها در مورد ایران آگاهی لازم را ندارند و از گفتن حقیقت طفره می‌روند. آن‌هایی نیز که می گویند ما باید از توافق کنار بکشیم و تحریم‌های گسترده‌تری را علیه ایران اعمال کنیم دچار توهم شده‌اند. برای اعمال تحریم‌های بیشتر ما باید رابطه اقتصادی خودمان با چین را قطع کنیم.

 

او افزود: اگر این توافق در کنگره رد شود ما در خطر آغاز یک جنگ دیگر در خاورمیانه قرار خواهیم گرفت. هم اکنون باید میان استفاده از دیپلماسی یا آغاز جنگ یکی را انتخاب کنیم. حتی کارشناسان اسرائیل نیز معتقدند که یک حمله نظامی به ایران در بهترین حالت تنها می تواند برای چند سال برنامه ایران را به عقب براند. جنگ عراق به ما آموخت که آغاز جنگ در خاورمیانه امر ساده‌ای نیست.

 

اوباما در ادامه تاکید کرد:‌ چگونه می‌توانیم بدون آن که همه تلاش خود را برای حل مساله برنامه هسته‌ای ایران انجام دهیم و از گزینه نظامی علیه ایران استفاده کنیم و نسل بعدی خود را توجیه کنیم.

 

رییس‌جمهور آمریکا اظهار کرد: اگر برخی در ایران شعار "مرگ بر آمریکا" می‌دهند به این معنی نیست که همه ایرانی‌ها چنین رویکردی را قبول داشته باشند. در صورتی که ایران این توافق را در هر زمانی نقض کند ما راه‌های مناسبی برای پاسخگویی خواهیم داشت. این توافق براساس آنچه که در ممانعت از دستیابی ایران به بمب هسته‌ای به دست بیاورد مورد قضاوت قرار خواهد گرفت.

نظرات
کد امنیتی روبرو را وارد کنید
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نوداد گیل می باشد
2015 © Nodad Gil